Om Straumemila

På denne siden finner du informasjon om Straumemila, både historien bak selve arrangementet, men også hva de enkelte løpene går ut på.

Historien

Straumemila startet som en folkefest 1. mai 2007, i regi av Vestnytt, med ildsjelen Oddvin Klubben som primus motor. Formålet var lage et sunt og sporty tilbud til regionens befolkning – et positivt arrangement som skulle motivere til aktivitet blant alle aldre. Selv om navnet henspiller til 10 km løpet, har det helt fra starten av vært viktig å poengtere at det handler om mye mer enn dette ene løpet. Noe man de første årene så igjen i form av et deltakertall på over 500 i Turklassen, der alle fra de aller yngste i barnevogn og oppover kunne delta.

Etter hvert ble også Idrettslagene involvert i arrangementet, først gjennom Friidrettsgruppen til Nordre Fjell, og senere Friidrettsgruppen i Sotra Sportsklubb. Fra å være et løp med manuell tidtaking med stoppeklokke, benytter nå arrangøren seg av profesjonelle tidtakingstjenester, og løyper som er kontrollmålt. De første årene var det fast, årlig dato: 1. mai.

Da Bergen City Marathon begynte å arrangere sentrumsløp siste lørdag i april, kom løpet svært tett opp mot den opprinnelige datoen til Straumemila. Det ble derfor besluttet å flytte Straumemila til søndagen før Bergen City Marathon. Mange løpere har valgt å bruke Straumemila som siste oppladning før folkefesten i Bergen. Blant annet stilte fjorårsvinnerne både i herrer Helmaraton og damer Halvmaraton til start på Straumemila der de vant hver sin klasse på 10 km.

Imidlertid kolliderte denne helgen ofte med påskehøytiden, så fra 2019 valgte man å flytte arrangementet til etter konfirmasjonshøytiden i mai/juni. 

Løypene som har gått i ulike traseer rundt Straume-området, har nå fått fast start og målgang ved Sotra Arena. De består av et 2,3 km løp som i sin helhet går i turløypen for de yngste opp til 7. klasse. De eldre kan velge mellom 5 eller 10 km. Denne går delvis i turløypa og delvis på asfalt i nærheten av Sotra Arena. På den måten er det også mulig å sette seg mål om å gjennomføre 5 km ett år, og øke til 10 km neste år. De siste par årene har vi utvidet Straumemila med Pallemila, som er et uhøytidlig løp på Europaller på Skogavatnet innerst ved sandstranden. Her er det premie til den raskeste og den som shower mest. Fra og med 2020 fikk vi også et alternativ løp til Barnemila, for de som synes 2,3 km er litt langt. Draumemila går rundt Skogavatnet i samme trasè som Mix stafetten blir avholdt. Her er det ikke tidtaking, men alle barna vil motta medaljer. Den er åpen for de aller yngste og opp til og med 4.klasse.

 

Det primære målet med Straumemila er å tilrettelegge for økt aktivitet i regionen, gjennom lek, konkurranse og fellesskap. Dette er noe arrangøren arbeider kontinuerlig med, og fokuset er å gjøre løpene tilgjengelig for alle.

Vi ønsker derfor å holde prisene på et så lavt nivå som mulig.

Prisen for å delta i Turmila er satt til kr 50,- for alle som ønsker å støtte arrangementet og samtidig få et lodd i trekning av flotte premier på startnummer. Dette vil også være en glimrende anledning for slekten å løpe sammen med barna som deltar i Draumemila eller Barnemila. Ellers er det ikke satt noe krav til løype for de som deltar i denne klassen, det som er viktig her er å komme seg ut, gjerne sammen med slekt, venner eller rett og slett andre mosjonister. Her kan alle delta – til og med i barnevogn og rullestol. De siste årene har man utvidet 

Spesialdesignet medalje

På 5 og 10 km løpene, samt Mix stafett deles det ut en spesialdesignet medalje for Straumemila. Denne medaljen har et lokalpreget uttrykk, som med tydelighet får frem logoen til Straumemila og samtidig tilhørigheten til Sotra.

Totalt består Straumemila av syv forskjellige løp eller turer, som gjør det mulig for alle å finne et løp eller tur som passer dem.

Aktiviteter for alle

I tillegg til løpene vil det være andre aktiviteter som pågår rundt Sotra Arena.  Det vil også være flere stands på plassen, som er verdt å besøke, og ønsker du noe godt å spise eller drikke, vil både kafeen og bollevognen være åpen.

De siste årene har en Mix stafett i den korte løypen avsluttet Straumemila. Dette har vært et kjempepopulært og publikumsvennlig løp, der bedrifter, venne- eller nabolag kjemper både om å være sprekest løpsmessig, men vel så viktig klesmessig. Det er satt opp vandrepokaler til beste kostyme. Fra og med 2023 vil Pallemila avslutte arrangementet, og vi håper mange benytter anledningen til å delta der.

 

Trenger du en ekstra motivasjon for å komme deg ut og i aktivitet er Straumemila et godt valg. Mer informasjon finnes her på nettsiden og på Facebook under straumemila. Sammen lager vi dette til et arrangement til glede for alle.
Del